Up Retur » Aktion Nr. Tranders Valsemølle

I dagene onsdag den 24. til fredag den 26. september 2008 tømte møllebygger Michael Jensen og hans medarbejdere Thomas Petersen og Zbigniew Maczan sammen med møller Jørgen Hansen og hans kone Lilly samt undertegnede, museumsinspektør Lise Andersen, Nordjyllands Historiske Museum, en lade i Odsherred, hvor Andelslandsbyen Nyvang havde haft Nr. Tranders Valsemølle opmagasineret siden 2000. Ideen var at redde nogle væsentlige dele til udstillingsbrug på Nordjyllands Historiske Museum samt at redde dele, som måtte vise sig genanvendelige i nogle af vore gamle møller, og endelig at dokumentere de dele, som af pladshensyn måtte kasseres. Alternativet var, at Andelslandsbyen havde solgt det hele til en skrothandler. Projektet blev støttet financielt af Kulturarvsstyrelsen og Augustinus Fonden. Tak for det!

IMG_3891"

IMG 3891

Onsdag morgen lidt før kl. 7 listede jeg ud af mit logi hos Evy i Hønsinge Møllegård. Månen var stadig på himlen, mens solen så småt var ved at stå op. Et øjeblik efter var møllebygger Thomas Petersen på pletten og hentede mig. Så gik turen via værkstedet i Sneglerup til Langagergård i nærheden af Sdr. Asmindrup.

 
IMG_3683"

IMG 3683

Vi ankom samtidig med vognmanden Jens- Peter og "Bamsefar", der transporterede trucken, som var en nyanskaffelse gjort af "Møllebygger John Jensen Aps". Den skulle vise sig at være helt uundværlig. Kort efter stødte også møller Jørgen Hansen og hans kone, Lilly, til selskabet.

 
IMG_3682"

IMG 3682

Vi fik porten åbnet. Forrest lå nogle dele til en klapsejler, som ikke havde det fjerneste med Nr. Tranders Mølle at gøre, men som også skulle kasseres, da Andelslandsbyen Nyvang ikke havde alle stumperne og derfor ikke ville sætte den op. Michael besluttede at tage den ene vinge til sig som dokumentation, og ellers nøjedes vi med at fotografere de dele af møllen, som var bevaret. Det vides pt ikke, hvor den stammer fra.

 
IMG_3695"

IMG 3695

På toppen af bunken lige inden for døren, fik man et ret godt indtryk af mægden af genstande fra Nr. Tranders Valsemølle. Jeg tror nok, at vi alle tog en dyb indånding og tænkte: "Når vi det her på tre dage?"

 
IMG_3702"

IMG 3702

Der var naturligvis en del større enkeltdele, som f.eks. valsestolene.

 
IMG_3700"

IMG 3700

Men der var også et hav af småting, som alle sammen skulle dokumenteres, og det skulle for hver enkelt del vurderes, om de burde bevares eller ej.

 
IMG_3817"

IMG 3817

Magasinet var mildt sagt ikke verdens bedste. Der lå et tykt lag fastgroet støv på alt, og fra et gedigent hul i taget havde det regnet ind.

 
IMG_3816"

IMG 3816

Under hullet voksede en koloni af svampe, og rundt omkring lå efterladenskaber af både mus og rotter - ikke just det, man forstår ved et tørt og tæt magasin! På den anden side er det forhold, som mange museer også må leve med. Tænk, at et af verdens rigeste samfund behandler sin kulturarv på den måde!

 
IMG_3764"

IMG 3764

Transport af korn og malegods forgik i Nr. Tranders Valsemølle ved hjælp af kopelevatorer og snegle. Der var derfor en mængde trærør, som vi valgte at kassere, da de nemt kan rekonstrueres. Flere rør var dog forsynet med fine meltude, som møllebyggerne skar fra og bevarede med henblik på genanvendelse i andre møller.

 
IMG_3787"

IMG 3787

Der var fart over feltet, når småtingene skulle bæres ud til bilen. Her er det glassene til valsestolene, der flyttes fra toppen af en pudsemaskine.

 
IMG_3833"

IMG 3833

Alle knoklede så godt vi kunne (og lidt til), men arbejdet foregik i en rigtig god stemning.

 
IMG_3822"

IMG 3822

Efterhånden blev stakkene af kasseret træ og jern foran laden større og større, og det skar en i hjertet, at ikke alt kunne bevares. Heldgvis var det fint vejr, så tingene kunne ligge ude.

 
IMG_3892"

IMG 3892

Onsdag aften efter en arbejdsdag på 12 timer så laden sådan ud. Michael kundgjorde, at vi var nået lidt længere, end han havde regnet med.

 
IMG_4000"

IMG 4000

Efterhåneden som man begyndte at kunne se gulvet i laden, hobede tingene sig op på møllebyggerværkstedet, hvor de blev sat af i hallen. Herefter skal Michael og hans folk til at pakke delene mere kompakt i et magasinrum, der heldigvis er temmelig meget bedre end laden, de kom fra.

 
IMG_3960"

IMG 3960

Torsdag formiddag var vi nået ind til de fine valsestole. En DAMAS (fabrikeret for DAMAS af Prokop, Tjekkoslovakiet), to fine, gamle stole fra Amme, Giesecke & Koningen, to Wetzig stole og en stor Miag valsestol. Herudover var der en lille forknuser. Her er Thomas Petersen og Jørgen Hansen fotograferet ved DAMAS valsestolen, som er udset til at indgå i en mølleriudstilling på Nordjyllands Historiske Museum i 2011.

 
IMG_3967"

IMG 3967

Så stroppes den første valsestol op. Alle er lidt spændte, for valsestolene er voldsomt tunge.

 
IMG_3971"

IMG 3971

Snart efter er stol efter stol dog på vej op på ladet af lastbilen.

 
IMG_3977"

IMG 3977

Michael ser ud, som om han holder sig for øjnene. Det var der nu ikke grund til, for alt forløb uden dramatik.

 
IMG_3874"

IMG 3874

Under en af de få pauser om torsdagen, hvor Zbigniew knappede øl op med det, der nu var for hånden, forsøgte vi at overgå hinanden i historier om, hvor trætte vi havde været aftenen før. Men Thomas formåede at sætte ord på den fornemmelse, vi alle havde. Han fortalte, at han var gået i seng lige efter aftensmaden, men at han "havde en god fornemmelse i maven, fordi han var med til at redde noget, der var vigtigt".

 
IMG_4030"

IMG 4030

Fredag middag så der sådan ud. Der var fejet i laden og kun småting var tilbage, så jeg besluttede at satse på at komme med færgen kl. 14.30. Da jeg sad i bussen fra Århus mod Hadsund, ringede Michael. Klokken var præcis 16.17, og de var helt færdige. Jernet, som vi havde kasseret, var hentet af jernhandleren, det kasserede træ var kørt væk, og der var fejet foran laden. Ejeren havde være forbi og havde udtrykt sin tilfredsed, og han havde sagt, at det var fantastisk, hvad vi havde nået på tre dage. Der er ingen tvivl om, at Michaels minutiøse planlægning af "slagets gang" kombineret med møller Jørgen Hansens store viden om de enkelte dele, havde gjort sin gavn.

 
IMG_3996"

IMG 3996

Hvad fik vi så reddet? Bl.a. denne flotte Simon aspiratør, som er tiltænkt Lumby Mølle.

 
IMG_3783"

IMG 3783

En forknuser valsestol fra Miag.

 
IMG_3978"

IMG 3978

Seks flotte valsestole med intakte valser og påslag.

 
IMG_3934"

IMG 3934

En spidsemaskine fra Ferdinand Jensen, som vil blive udstillet på Nordjyllands Historiske Museums afdeling i Hadsund.

 
IMG_3862"

IMG 3862

En spidsemaskine fra Miag.

 
IMG_3871"

IMG 3871

En sjov spidser med tromle uden fabriksmærke.

 
IMG_3941"

IMG 3941

En lille spidser fra NKS.

 
IMG_3989"

IMG 3989

To intakte plansigter - en til museumsbrug og en til møllebygger Michael Jensen, der vil bruge den i forbindelse med et lille mølleri, som hans far, John Jensen, havde sat op på vækstedet i Sneglerup. Herudover bevaredes en enkelt sigtekasse, hvoraf dele vil blive brugt i udstillingssammenhæng.

 
IMG_3998"

IMG 3998

En havrevalse, som er tiltænkt Ejegod Mølle.

 
IMG_3770"

IMG 3770

Nogle urværker, der har reguleret pudsemaskiner mv.

 
IMG_3687"

IMG 3687

Et doseringsapparat til kalk. En lov fastslog, at der skulle tilsættes kalk til melet. I dag et museumsstykke.

 
IMG_3887"

IMG 3887

En sodermølle (udmaling ved hjælp af valser og en pudsig støbt sten). Er tænkt som museumsstykke.

 
IMG_3831"

IMG 3831

Desværre var der også meget, som vi ikke kunne redde. To pudsemaskiner, en melblander, diverse siloer og en cyklon, mængder af blæsemaskiner, rør osv. Men kunne vi ikke redde det hele, så nåede vi dog at få tingene dokumenteret og sorteret, så de vigtigste ting stadig er bevaret. Herefter forestår så arbejdet for møllebyggerne med at få tingene på plads i deres magasin, og for museumsinspektøren at udfærdige en rapport om projektet og om Nr. Tranders Valsemølle til Kulturarvsstyrelsen, der har støttet den museumsrelaterede del af projektet, og til Augstinus Fonden, der gjorde det muligt at redde en hel del genbrugsdele, som forhåbentlig kommer både møllebyggeren og en lang række gamle møller til gavn.

 

Billeder i alt: 33 | Sidst opdateret: 08-10-18 17:14 | Dansk Mølle Forum | Dannet med JAlbum & Chameleon | Hjælp