Dybbøl Mølle

Dybbøl Mølle   


Adresse: Dybbøl Banke 7, 6400 Sønderborg

54.906721 N 9.756258 Ø
















Historie:

Den første hollandske mølle i Dybbøl blev bygget i 1744 af møllebyggerne Ketel Brodersen og Christopher Martesen. Det var en træmølle.

I 1775 købte møllebygger Lorenz Claussen denne mølle. Han var ud af en kendt holstensk møllebyggerslægt fra Agebro, men faderen var i 1746 flyttet til Dybbøl.


I 1782 udskrev Det kongelige Husholdningsselskab en konkurrence om, hvem der kunne beskrive den bedste vindmølle til formaling af mel, malt og gryn. Der var ingen, der gjorde sig fortjent til førsteprisen, men Lorenz Claussen vandt andenprisen.

I 1800 nedbrændte Dybbøl mølle ved en lynbrand. Da den blev genopbygget blev det som murmølle. Tårnet blev muret op. Hatten var stadig bådformet (løgformede hatte kommer først i brug i Danmark i 1830'erne).

Lorenz Claussen døde i 1823 under arbejde på Århus vindmølle. Han blev ramt af en møllevinge.

 

Både i første og anden slesvigske krig (1848-1850 og 1864) blev møllen skudt i grus, men rejst igen. Efter tabet af Sønderjylland blev Dybbøl Mølle et dansk nationalt symbol på "det tabte land".

I 1935 brændte møllen igen - denne gang på grund af en kortslutning. Møllen blev genopført, og den mølle, der står i dag, er således den 5. på stedet. Kun undermøllen daterer sig tilbage til 1853. Hatten og gangtøjet købte man ved genopførelsen fra Ceciliemølle i Sønderborg.

Møllen fungerede indtil 1990. I 1995 indrettede museet på Sønderborg museum i møllen.



Teknisk indretning:

Dybbøl Mølle krøjes vha. vindrose. Vingerne er 24 m og har klapvinger. Møllen er indrettet med fem lofter, der giver plads til meget maskineri - heriblandt to kværne og en havrevalse, samt et valsemølleværk med to dobbelte valsestole og en grynknækker.

Dybbøl Mølle bruges meget i undervisningen af skoleelever. Derfor står der rundt omkring i møllen en del redskaber, der ikke har nogen direkte forbindelse med møllen.