Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle 

Adresse: Marupvej 25 A, 6900 Skjern
55.952852 N, 8.496793Ø
Historie:

Skjern Vindmølle er en af de mange vindmøller, der har været flyttet. Den blev oprindeligt opført i Ålbæk, syv kilometer øst for Skjern, men da jernbanen kom til Skjern i 1881, købte møller P. Chr. Pedersen en grund overfor stationen, og flyttede møllen hertil i 1882.

I 1884 fik møllen installeret en dampmaskine. Den blev i 1913 suppleret med en dieselmotor. Motorkraften blev nødvendig efterhånden som høje huse skød op omkring møllen, men da så 1. verdenskrig brød ud, og det blev svært at få brændstof, valgte mølleren at flytte sin mølle endnu engang for at få vind i sejlene igen. Siden da har den stået på Langagervej, hvor den kom til at producere strøm for byens elværk. Billedet til højre viser møllen før den sidste flytning.

I 1924 overtog en ung møller, Johannes Lund, møllen. Han producerede først og fremmest foder, og blev kendt for sin kyllinge-blanding.

Johannes Lund døde i 1965 og sønnen Erik overtog møllen. På dette tidspunkt var mølleriet næsten afviklet, og i 1978 overtog Skjern Kommunes Bevaringsforening møllen. Foreningen overdrog den i 1987 til Skjern-Egvad Museum.

Teknisk indretning:

Møllen er en gallerihollænder forsynet med vindrose til automatisk krøjning og klapper på vingerne. Maskineriet er intakt.