Mariendalsmøllen

Mariendalsmøllen  

Adresse: Hobrovej 136, 9000 Aalborg
57.02284 N, 9.90344 ØHistorie:

I midten af 1700-tallet havde Aalborgs tre vandmøller svært ved at klare efterspørgslen, når tørke eller frost fik vandhjulene til at stå stille. De søgte og fik i fællesskab en tilladelse til at supplere deres møller med en vindmølle, som de byggede lidt uden for byen.

Denne stubmølle blev i 1893 afløst af en hollandsk mølle. Det var en usædvanlig velbygget mølle. Tømmeret var af pitch pine - en flothed, som ikke mange møllere havde råd til dengang.
Møllen havde fra begyndelsen klapvinger og automatisk krøjning (vindrose) og et gangtøj af jern. Det var altså en tip top moderne mølle.

I 1906 byggede man den første dampmølle i Aalborg, Havnemølle, og få år efter endnu en valsemølle. Det betød, at Mariendalsmøllen nok aldrig fik den betydning, som man havde forventet.
Den blev overtaget af Aalborg Kommune i 1978. Selv om møllen er intakt, er den desværre meget sjældent i funktion.

Teknisk indretning:

Meget af Mariendalsmøllens gangtøj er af jern.
Møllen er bygget med selvkrøjer og selvsvikning (automatisk indstilling af vingerne). Den er udstyret med kornrenseanlæg, 3 skråkværne, heraf en med rhinske sten og to med støbte sten , 1 skallekværn, en havrevalse, en rugmelssorterer og en sigte med transportsnegl. Malegodset sendes rundt i møllen vha. kopelevatorer og snegle. To af kværnene har tidligere været drevet af en motor, som dog ikke er bevaret.