Tadre Mølle

Tadre Mølle  

Adresse: Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø
55.614835 N, 11.813179 Ø

Historie:

Tadre Mølle - eller Taderøs Mølle, som den engang kaldtes - er den sidste bevarede af Elverdamsdalens 13 møller.
De nuværende bygninger er bygget i 1840. Dengang var der foruden kornmøllen også en stampemølle, der lå lidt i afstand af møllegården.


Møllen har et overfaldshjul, der får sit vand fra en meget lang træslidske, der fører vandet frem fra dammen, der ligger oppe på dalsiden.
Møllen har malet mel af både rug og hvede, skallet byggryn og kværnet foderkorn.

I 1914 overtog fynboen Christian Henrik Hansen fæstet på møllen. Hans 12-årige datter Marie hjalp til i møllen, og da faderen døde i 1945 fortsatte hun driften af møllen. Marie Hansen forblev ugift, og drev møllen alene, mens landbruget blev klaret af en karl. Hun var ikke den eneste kvinde, der måtte drive en mølle alene, men hun er en af de får, der selv udførte det tunge arbejde med sække og kværne, og hun blev derfor en levende krønike i mølleverdenen.

Marie Hansen købte møllen i 1952. Den blev fredet i 1959, og for at sikre dens bevaring solgte hun den senere til staten for vurderingssummen. Pengene, satte hun ind i en fond, der skulle støtte bevaringen af møllen. Til gengæld ville hun have lov at bo i møllen til sin død.
I en alder af 90 år måtte kun opleve den ubehagelige overraskelse, at staten erklærede, at møllen ville blive sat til salg for højeste bud. Salget blev forpurret af foreningen Tadre Mølles Venner, og "Møllemarie" fik lov at blive boende til hun 100 år gammel døde den 4. februar 2003.

Teknisk indretning:

Som det er normalt på Sjælland, har kværnen overtræk. Dvs. at drev og stjernehjul sidder lige over møllerens hoved.
Møllen har to skråkværne, hvoraf den største bruges til formaling af rug og hvede til mel samt til skråning af foder, mens den mindste blev brugt til knækning af byggryn, der blev afskallet på skallekværnen.

Kværnene har to-trins overtræk (stjernehjul og drev siddende over kværnene på kværnloftet).
Bemærkelsesværdigt er, at møllens sækkehejs både kan betjenes manuelt betjent og via vandhjulet. man kan altså godt hejse korn op på loftet, selv om vandhjulet står stille.