Mandø Mølle

Mandø Mølle  

Adresse: Mandø Byvej, Mandø, 6760 Ribe
55.2782 N 8.5376 Ø
Historie:

Før 1820'erne fik Mandø-boerne malet deres korn på fastlandet i Skallebæk Mølle nær Seem, hvilket var meget besværligt. De fik derfor tilladelse til at opføre en stubmølle, som dog kun stod i ca. 10 år, før den blev erstattet af den nuværende lille hollandske mølle.
Møllen er nok Danmarks mindste hollandske mølle. Den er kun 9 m høj og har et vingefang på kun 14 m. Møllekroppen er konisk og muret op i 2,5 m's højde. Herover er den bygget af træ og tækket med tagpap. Hatten er bådformet.

I 1889 blev en 12-årig dreng slået ihjel af møllevingerne. Knap så galt gik det møllerens søn Hartvig Pedersen, der i et ubevogtet øjeblik var kravlet op i en vinge, og fik en tur med rundt, før faderen fik møllen standset.

I 1930'erne bliver møllen forsynet med en petroleumsmotor i et skur uden for møllen.
Møllen fungerede indtil 2. verdenskrig. Efter krigen overtog Mandø Hjemstavnsforening, nu Mandøforeningen, møllen, og det er dem, der i dag tager hånd om bevaringen af møllen.
Efter overtagelsen blev møllen restaureret og stod smukt som turistmål i årene efter 1947, men forfaldt så mere og mere. Omkring år 2001 gik man så i gang med en gennemgribende restaurering, der afsluttedes i 2008.

Teknisk indretning: 

Møllen har oprindeligt haft to skallekværne, hvoraf kun én er bevaret sammen med grynviften. Den har også en skråkværn med en bemærkelsesværdig kube (påslaget til korn), der mest af alt ligner et dejtrug, hvor det i alle andre møller har tragtform.


De oprindeligt to skallekværne i den meget lille mølle tyder på, at man har haft en større produktion af gryn - måske til skibsproviant?