Ringsted Vindmølle

Ringsted Vindmølle  

Adresse: Køgevej 37, 4000 Ringsted
55.443123 N, 11.799942 ØHistorie:

Ringsted Bymølle blev bygget i 1814. Den erstattede en hollandsk vindmølle, der var bygget i 1805 som hjælpemølle til Have Vandmølle sydvest for Ringsted. I forbindelse med nybygningen i 1814 blev møllen flyttet til sin nuværende placering.

I 1871 brændte møllen og møllegården, og al maskineri gik tabt. Året efter blev møllen genopbygget, og få år senere overgik forpagtningen af den til J. C. Frandsen, den senere grundlægger af Ringsted Dampmølle.

Møllen lukkede i 1965. De følgende 20 år gik den i et slemt forfald , indtil fabrikant Bjarne Jensen købte møllen og i årene 1984 - 85 fik foretaget en totalrestaurering, der gennemførtes af møllebygger John Jensen fra Hønsinge.
Efter restaureringen ansatte Bjarne Jensen en af møllebyggerens svende, der siden den tid har stået for drift og vedligeholdelse af møllen, der maler økologisk korn til mel, der sælges fra museet.

Teknisk indretning:

Ringsted Bymølle er en gallerihollænder med selvsvikkende vinger (klapvinger) og selvkrøjer (vindrose). Den har et rigt og relativt moderne maskineri til sigtemaling.

Der er både kværne med rhinske og franske sten samt en fin gammel valsestol (se billedet), som dog ikke er den oprindelige men derimod den første valsestol, som blev anskaffet til Bornholms Valsemølle i Åkirkeby, og som blev foræret til Ringsted Vindmølle i forbindelse med restaureringen i 1980'erne.