Rødkilde Vandmølle

Rødkilde Vandmølle  

Adresse: Rødkildevej 15, 5762 Vester Skerninge
55.072176 N, 10.393925 Ø


Historie:

I 1754 byggede godsejer Jens Lange (1707-1790) en vandmølle på sit gods Rødkilde. Han havde fået gravet en stor mølledam, der fik vand fra de grøfter, der ledte vand væk fra hans gods' jorder.
Han søgte så - og fik - en kongelig bevilling til at oprette en pudder og stivelsesmølle. Han producerede hårpudder af hvede til datidens moderne parykker. I en bygning ved siden af møllen blev hvedekorn udblødt i vand. Kornet blev så knust på stenkværn og blandet op i vand. Stivelsen bundfældede sig, blev tørret og malet fint. Pudderet var klar til brug efter en tur i melmøllens sigte. Det var en god forretning i en tid, hvor enhver respektabel borger gik med pudret paryk.
Da de pudrede parykker gik af mode, blev møllen bygget om til en almindelig kornmølle. Møllen havde dengang to møllehjul og 4 kværne.

I 1990'erne var møllen i meget dårlig stand. Den blev så restaureret af arkitekt Lars Mindedal og møllebygger John Jensen fra Hønsinge. Der blev blandt andet bygget et nyt vandhjul, der med sin højde af 5,64 m er det største i Danmark. Restaureringen var færdig i 1994, og som den eneste møllerestaurering i landet fik restaureringen af Rødkilde Mølle Europa Nostra prisen.

Teknisk indretning:

Møllen får sit vand fra en stor gravet sø, hvori der er flere kildespring. Kilderne forhindrer vandet i at fryse om vinteren, hvilket er særdeles fordelagtigt for mølleriet. Møllen er placeret på et helt ideelt sted med stort fald (7,5 m).

Der er bevaret to kværne og en havrevalse. Kværnene er placeret på lad, som det ofte ses på Fyn. Kværnene to-trins-gear og trækkes oppe fra.